NOG EEN BOEK? JAZEKER!
VERWENLOOSD
HET LOT VAN EEN GENERATIE
OVER iPAD PEUTERS, PROBLEEM PUBERS EN PRONK PAPAS

VERWENLOOSD
EEN BOEK WAARIN JE VOORAL DE ANDER HERKENT
Je kent ze wel, die mensen die alles hebben en toch iets missen. Die kinderen die alles krijgen, behalve grenzen. Maar ook volwassenen die zichzelf verliezen in gemak, vrijheid, en het eindeloze najagen van comfort. Van papa’s met dure auto’s tot pubers die denken dat ze de wereld aankunnen omdat ze nooit ‘nee’ te horen krijgen.
In Verwenloosd neemt de auteur je mee langs de wrange, maar vooral hilarische kanten van als verwennen doorslaat. Het boek is een scherpe spiegel voor iedereen die soms een beetje té makkelijk is, of dat nou in de opvoeding, hun eigen leven of in hun relaties is. Wat gebeurt er als je altijd kiest voor gemak? En is een beetje ongemak misschien precies wat we nodig hebben?
Met herkenbare verhalen, rake anekdotes, en een flinke dosis humor, lees je waarom verwennerij vaak een vorm van verwaarlozing is—en wat we daaraan kunnen doen. Niet alleen voor ouders, maar voor iedereen die af en toe denkt: misschien moet ik mezelf toch wat vaker tegenhouden.
Want een beetje ongemak is de beste training, voor jong én oud.



INLEIDING
Het begon allemaal toen ik de term “Verwenloosd” bedacht. Het was zo’n moment waar je later op terugkijkt en denkt: hoe heb ik daar zó lang over gedaan? Want geloof me, het is overal. Ik woon in een welvarend dorp waar sommige kinderen werkelijk niets te kort komen. Behalve, nou ja, aandacht. En grenzen. Want als je je kinderen alle vrijheid geeft, behalve de vrijheid om ‘nee’ te horen, krijg je dus verwenlozing.
Maar toen ik die term eenmaal had bedacht, merkte ik dat hij niet alleen paste op sommige kids uit mijn buurt. Verwenloosd bleek niet exclusief voor de rijke, verwende kinderen. Nee, arm, rijk, jong, oud – het is een epidemie. Van de vader die zijn puber driehonderd euro zakgeld geeft zodat-ie ‘m niet hoort, tot de veertiger die zichzelf trakteert op weer een nieuwe motor omdat het gat in z’n ziel blijkbaar net zo groot als een Ducati is. Iedereen lijkt wel verwenloosd. En de ellende? Niemand heeft het door.
Zelf ben ik een Friese jongen, niet zo’n eentje die in de winter met een natte broek van het schaatsen thuiskwam, ik heb een bloedhekel aan schaatsen. Meer zo’n Fries die rapt en schildert en daar zijn beroep van maakte. Sinds een jaar of elf woon ik in het westen van het land, en inmiddels sta ik op een feestje net zo makkelijk tussen een stel kunstenaars te praten over abstracte kunst, als dat ik met autocrossers van gedachten wissel over het prepareren van hun wrak. Miljonairs en wannabees, rappers en blokkeerfriezen, ze zitten allemaal in mijn netwerk.
En juist door die bonte mix van mensen ben ik gaan zien hoe universeel dat verwenloosd-syndroom eigenlijk is. Van de upper-class-moeder die haar kind geen minuut zonder iPad kan laten omdat ze bang is dat het zich anders gaat ‘vervelen’, tot de arbeidersvader die zijn zoon alles laat doen wat God verboden heeft, zolang hij maar niet hoeft op te voeden. Maar het mooiste is misschien wel dat iedereen denkt dat het bij hén thuis best meevalt. Dat hun kleine Max of Sophie écht wel normen en waarden heeft. Want ja, ze mogen dan geen ‘nee’ horen, maar als ze hun quinoa-spinaziesmoothie drinken terwijl ze TikTok-filmpjes maken, dan komt het vast goed, toch?
Dat hele verwenloosd-fenomeen gaat trouwens niet alleen over kinderen. Neem de vijftiger die al drie keer een burn-out heeft gehad, maar toch lekker door blijft beuken. Of de student die z’n eigen was niet kan doen omdat mama z’n boxershorts nog steeds strijkt. Allemaal vormen van verwenlozing. Teveel gemak, te weinig echte verantwoordelijkheid. En vooral: geen idee hoe je in godsnaam met tegenslagen omgaat. Want dat hebben we ze natuurlijk nooit geleerd.
Verwenloosd zijn betekent dat je alles krijgt, behalve dat wat je écht nodig hebt. Aandacht, grenzen, liefde, een gezonde portie ‘nee’ om mee te dealen. Want laten we eerlijk zijn: het leven is soms kut, en daar moet je op voorbereid worden. En dat is nou net wat we vaak niet doen.
Kortom, dit boek gaat niet alleen over kinderen die te veel verwend en te weinig opgevoed worden. Het gaat over jou, mij, je buurman die een Porsche rijdt omdat z’n vrouw hem negeert, en je vriendin die elke dag sushi laat bezorgen omdat ze niet weet hoe de oven werkt. Verwenloosd zijn we allemaal wel eens geweest. Maar de vraag is: doen we er iets aan, of blijven we lekker lui in onze eigen luxe gemakzucht hangen?
Spoiler: je weet het antwoord eigenlijk al.
Ps. Het woord Verwenloosd moet in de Dikke van Dale. Punt.
Remon de Jong 2025
OVER DE AUTEUR
REMON DE JONG

Deze Friese jongen, nu al jaren verdwaald in het Westen, is opgegroeid tussen de zogenaamde nuchterheid van het noorden en de waanzin van de Randstad. Hij heeft zijn thuis gevonden in een welvarend dorp vol miljonairs, kunstenaars en wannabees. Maar ook begeeft hij zich tussen de blokkeerfriezen, autocrossers en rappers.
Deze bonte mix aan mensen en levensstijlen inspireerde hem tot het schrijven van Verwenloosd, waarin hij met humor en scherpte blootlegt hoe verwend worden ons allemaal kan raken, vaak zonder grenzen of verantwoordelijkheid. Hoe schadelijk het kan zijn en wat we er aan kunnen doen. Hij observeert, reflecteert en deelt zijn inzichten met een flinke dosis zelfspot en een groot gevoel voor contrasten.
MIJN VORIGE BOEK
HET GROTE NEDERLANDSE HIP HOP KLEURBOEK
Het begon allemaal met een simpel idee: wat als je de iconen van de Nederlandse hiphop zou samenbrengen in een kleurboek? Geen standaard kleurplaten van zonnebloemen of Disney-prinsessen, maar van mannen met gouden kettingen, microfoons in de hand, en teksten waar geen kinderliedje tegenop kan. Het grote Nederlandse hiphop kleurboek was geboren.
Eigen beheer. Geen uitgever die de boel zou afremmen. Geen compromissen. Gewoon gaan. En dat hebben ze geweten. Binnen no-time werd het boek een fenomeen. Van landelijke kranten tot dj’s op nationale radio, overal werd erover gesproken. Sterker nog, ik zat zelf bij die talkshows waar men normaliter alleen maar BN’ers ontvangt. Het kleurboek was een hit. En nee, niet alleen in de Randstad. Zelfs in dorpen waar hiphop normaal niet verder komt dan een schreeuwende auto vol scholieren, kleurde men ineens met de grote namen van de scene.
Het resultaat? Uitverkocht. Bam.